10 минути во светот на темнината

1 14По повот големиот јубилеј 70 години од постоењето на Националниот сојуз на слепи и  Здружението на слепи и лица со оштетен вид  Скопје,на 05.10.2016 година ја реализиравме еднаш откажаната активност  насловена како “10 минути во светот на темнината“.Иако за жал од поканетите  гости  не  не удостоија  баш поблиските соработници,сепак со голем број на гости и наши членови ја реализиравме активноста  и ја постигнавме целта.Сите присутни гости со задоволство ги ставија темните наочари и пробаа 10 минути да се стават на местото на слепиот човек,да ја почувствуват темнината и потполно да го разберат слепиот човек и како тој го поминува секојдневието .

Еднодневна едукативна екскурзија во Лешок

4Во рамките на реализација на активности предвидени со Локалниот акциски план за лицата со инвалидност на Општина Велес, веќе осма година по ред, Општина Велес на членовите на Здружението на слепите лица на Општина Велес целосно го поддржува проектот „Запознај ја својата татковина – еднодневна едукативна екскурзија“. Оваа година беше избрана крајната дестинација Лешочки манастир, а попатно беше посетен кањонот Матка.

Здружението на слепи - Скопје, дводневна екскурзија во Дојран

1 25Организирањето на излет,како планирана годишна активност од членовите на Здружението е најочекуван. Здружението внимателно ја одбира дестинацијата за реализирање на ова активност, со цел да се задоволат  критериумите и очекувањата на  членовите кој ке бидат присутни.Сметавме дека Дојран е идеално место во овие Септемвриски денови,кога сонцето може да се искористи за максимално опуштање и уживање.Времето ни беше наклонето,па сите присутни уживаа на свој начин. Започнувајки  го денот од утрото ,со најубавото изгрејсонце,шетајки по широката и безбедна стаза,украсена со цвеќиња и палми,вкусувајќи го најдобро припреманото крапче,во ресторантите покрај бргот на езерото, пливајќи во топлата и благодетна вода на езерото до зајдисонце и вечерната забава,на која сете обожаватели на народната и забавната музика заграа и се потсетија  на некој евергрини.

Повеќе артикли...