Средба со претседателот на Република Северна Македонија Н.Е. Д-р Стево Пендаровски

6На покана на Директорот на Државното училиште за рехабилитација на деца и младинци со оштетен вид Димитар Влахов од Скопје Д-р.Горанчо Јаќимов, претставник на Националниот сојуз на слепите на Република Македонија беше дел од делегацијата која заедно со учениците од единствениот училиштен центар од ваков вид во Република Македонија во формално-неформална атмосфера беа на гости кај Претседателот на Република Северна Македонија Н.Е. Д-р.Стево Пендаровски.

Средбата се одржа по повод 15 октомври-Меѓународниот ден на Белиот стап-Симболот на слепиот човек-признат од Организацијата на Обединетите Нации во свечената најрепрезентативна сала во целата претседателска палата.
Насмевките на сите присутни во салата само говорат за непосредниот и спонтат и другарски пристап на еден државник.
Ова е првпат во историјата од кога постои училиштето за слепи еден државник еден претседател уште од основањето на училиштето во далечната 1954 година да го отвори својот дом за дечињата од училиштето за слепи.

Тркалезна маса на тема „Договорот од Маракеш“

1Националниот сојуз на слепите на Република Македонија во рамките на одбележувањето на 15.октомври Меѓународниот ден на Белиот стап-Симболот на слепиот човек-признат од Организацијата на Обединетите Нации одржа тркалезна маса под наслов Договорот од Маракеш-придобивки за лицата кои не можат да читаат стандарден печат.

На тркалезната маса се обратија Претседавачот на Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата за правата на лицата со инвалидност на Обединетите Нации при Владата на Република Северна Македонија г-дин Спасе Додевски кој ги истакна заложбите на оваа Влада за подобрување на секојдневието на лицата со инвалидност, но потенцираше и за активностите кои ова тело ги презема и за одлуките на Владата за спроведување и ратификација на овој Договор.
На тркалезната маса се обрати и Заменик Министерот за труд и социјална политика на Република Северна Македонија г-дин Ѓонул Бајрактар кој истакна за заложбите и конкретните активности на МТСП во овој поглед.

ПЕЧАТЕЊЕТО КНИГИ НА БРАЈОВО ПИСМО - ПРИМЕР ШТО ТРЕБА ДА СЕ СЛЕДИ

2По повод 15-ти Октомври, Меѓународниот Ден на Белиот стап, во Локалната библиотека „Гоце Делчев” - Велес, беа промовирани четирите нови изданија на книги на Брајово писмо - дел од Брајовата библиотека „Ратко Пајдаков“..

Изданијата „Волшебното самарче" од Ванчо Николески, „Коста е наш" од Сашко Насев, „Алиса во земјата на чудата" од Луис Керол и „Вујко Вања" од Антон Павлович Чехов, беа промовирани од страна на Здружението на слепи лица од Велес, а финансиски поддржани од буџетот на Општина Велес, како дел од активностите за спроведување на Локалниот акциски план за лицата со инвалидност на Општина Велес.

Две од книгите се за повозрасната публика, две книги се детска лектирна литература, така што сакаме да ги задоволиме вкусовите на нашите читатели. Досега искуството покажува дека добро функционира нашата библиотека, членовите ги читаат со обврска да ги вратат, се дистрибуираат низ цела земја. Не' радува што секогаш книгите не се на број, значи се читаат. 

„Особена благодарност упатувам до Општина Велес која од сопствени средства финансираше половина од вредноста на овој проект. Апелирам до сите организации да ги помагаат активностите од овој вид, бидејќи - заедно можеме повеќе“, истакна Тони Пајдаков, секретар во Здружението за слепи лица.

Повеќе артикли...