Одржана манифестација „Кршење на лепче со паричка“

DSC01315Комисијата за активност на жените во Здружението на слепи и лица со оштетен вид  Скопје и годинава ја организираше манифестацијата „Кршење на лепче со паричка“. По повод Стара Нова година на ден 13-ти Јануари, како почеток на сите активности, сите жени кој вообичаено се собираат на дружење секој четврток во месецот, но овој пат во поголем број се собраа и ја прославија Стара Нова година.

Промоција на 6 Брајови и 3 аудио книги во Велес

2Неколку години по ред, традиционално, Брајовата библиотека „Ратко Пајдаков“ која функционира при Здружението на слепите лица на Општина Велес, крајот на годината го посветува на промоција на книги наменети за слепите лица. Иако ветивме дека секоја година ќе издаваме по 4 книги на Брајово писмо, оваа година, со задоволство може да кажеме дека издадовме 6 Брајови и 3 аудио книги. На 27.12.2016 година во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ во Велес, беа промовирани Брајовите книги: „Буре барут“ од Дејан Дуковски, „Итар Пејо“ од Стале Попов, „Маслинови гранчиња“ од Глигор Поповски, „Орхан“ од Неџати Зекирија, „Средарот“ од Григор Прличев и „Шеќерна приказна“ од Славко Јаневски, како и аудио книгите: „Гоце Делчев“ од Ванчо Николески, „Странецот“ од Албер Ками и „Судбината на човекот“ од Михаил Шолохов. Проектот за издавање на Брајовите книги е поддржан од Општина Велес, додека проектот за издавање на аудио книгите е заеднички проект на нашето Здружение со Локалната библиотека „Гоце Делчев“ од Велес, а поддржан од Министерството за култура на РМ.

Хуманитарна помош од „МИХО“ - Тетово

1После долго време, се сети некој на слепите и слабовидните лица од Здружението на слепи лица - Тетово да им даде помош во прехрамбени производи за 140 лица во вредност од 20кг еден пакет. Ние ги поделивме на нашите членови и многу сме им благодарни на огранокот „МИХО“ од Тетово што се сетија на нас и што во ова тешко време им помогнаа. Се надеваме дека нашата соработка ќе продолжи и во иднина.

Повеќе артикли...