Голбал - првото коло (четворо меч)

2Голбалот кај слепите лица од машката популација важи, за “најважна споредна” работа како, фудбалот воопшто кај мажите.Затоа пред  10 -тина години,покрај редовните регионални,пријателски и Републчкиот натпревар во голбал се востанови и играта четворо меч,  во кој учествуваат по една екипа од четири здруженија на слепи ,членки на НССРМ.На 22.05.2016 год се одигра првиот круг на четворо мечот за ова година на кој домаќин беше Здружението на слепи и лица со оштетен вид Скопје.

Меѓународен шаховски турнир во Тетово

Меѓународен шаховски турнир во ТетовоЗдружението на слепи лица -Тетово на ден 13.14 и 15 Мај ,по 17 пат го одржа Меѓународниот традиционалниот викенд шаховски турнир на Попова Шапка во хотел ,,Арена,,.Свеченото отварање започна во 15.30 часот а го отвори и првиот потег на шаховската табла го направи преставник од општина Тетово (Сектор за јавни дејности) г-дин Ахмед Ќазими. На Шаховскиот турнир присутни беа 16 шахисти од повеќе здруженија како и од Србија и Косовска Митровица.

Квалификациски натпревар во атлетика - Кочани

2На ден  11.05.2016 година на градскиот  стадион ,, НИКОЛА МАНТОВ ,, вo Кочани  а   во   организација на Општинскиот  Сојузот за спорт и рекреација  на инвалидите  од Кочани се   одржаа квалификациони натпревари во повеќе спортски  активности  на  учесници од  здруженија членки на општинскиот Сојуз.  На квалификационите натпревари   од  здружението на слепи лица Кочани учествуво зедоа  12 члена од женски и машки пол  кои се  натпреваруваа во Атлетика : фрлачки дисциплини  ѓуле ,диск и копје (повеќебој),тркачки дисциплини на  100, 200 и 400 метри. Учесниците од  здружението на слепите  лица  постигнаа најдобри  резултати кои се  доставени до Националната федерација за спорт и рекреација на инвалидите  на Република Македонија – Македонски  Параолимписки комитет  за  учество на државно првенство.

Повеќе артикли...