Слепи лица учесници на Скопски маратон 2016 година

Слепи лица на Скопски маратон 2016 годинаНа 08.05.2016 година се одржа Скопскиот маратон, на кој за прв пат учествуваа и членови од Здружението  на слепи и лица со оштетен вид Скопје.Идејата за учество на Скопскиот маратон се роди во  минатата година, кога малку срамежливо и скептично  пријавивме екипа но за жал маратонот не се одржа. Се вели дека “во мислата е силата”, им остана  временски простор мисловно и психички да се подготват ,и годинава некој и кондиционо спремни да се пријават на хуманитарната трка од 5 километри,трка за рекреативци од масовен карактер.Учествуваа 5 наши членови, на различна старосна возраст,односно од 18 па до 68 години.

Велигденска трпеза во Здружението на слепи лица Битола

Великденска трпеза во БитолаКако и секоја година така и оваа традиционално на третиот ден од најголемиот христијански празник Велигден во просториите на Здружението на слепи лица Битола се организира велигденска трпеза од страна на членките на Активот на жени на Здружението на слепи лица Битола.

Акцент на овој настан се става на приготвувањето на велигденската трпеза од страна на слепите жени членки на Здружението со цел запознавање на јавноста со кулинарските вештини на слепата жена.

Атлетика - Кавадарци

Атлетика - КавадарциЗдруженијето на слепи лица на град Кавадарци според Статусот и програмата за работа и зацртаните активности  во оваја година за 2016 год , По покана на Сојузот за спорт и рекреација на инвалиди Кавадарци.

Кваликацијите се одржаја на крајот на месец Април.

Зема учество на мечу општинскиот натпревар во Атлетика који се одржаја во Кавадарци од нашето здруженије земаја учество 4 члена и тоа 1 во Б1 и 3 во Б2 категорија и се постигнаја солидни резултати и во атлетски и фрлачки дициплини се одржуват за на државно првенство које чесе одржи во почетокот на месец јуни.

Повеќе артикли...