Одбележување на денот на Белиот стап во Тетово

Одбележување на денот на Белиот стап во ТетовоЗдружението на слепи лица-Тетово оваа година за прв пат организира трибина по повод 15-ти Октомври одбележувањето на белиот стап - симболот на слепиот човек. Трибината се одржа во Општина Тетово. Целта на оваа трибина е да ја запознаеме јавноста со нашите потреби и проблеми кои се соочуваме во текот на животот и подигнување на јавната свест кај луѓето. Поканети, а воедно присутни беа: градоначалничката на Општина Тетово  г-ѓа Теута Арифи, неколку претставници од другите Општини во Тетово, претставници од Центарот за социјална работа и Агенцијата за вработување, претставници од повеќе невладини и инвалидски организации во Тетово, како и наши членови од Извршниот одбор и други членови од Здружението на слепи лица - Тетово, и да не ги заборавиме локалните медиуми од Тетово.

Комерцијална банка со специјално признание за општествена одговорност

Комерцијална БанкаНационалниот сојуз на слепите на Република Македонија и честита на Комерцијална Банка АД Скопје за своите заложби кои ги прави во Република Македонија како лидер во финансискиот сектор за слепите лица. Имено Комерциајлна Банка АД Скопје е единствена банка во Република Македонија која го признава печатот како потпис на слепите лица ширум државата.

Одбележување на денот на Белиот стап во Битола

Одбележување на денот на Белиот стап во БитолаПо повод 15-ти Октомври - Меѓународниот ден на Белиот стап, Здружението на слепи лица Битола организираа трибина и марш по битолскиот Широк Сокак. Целта на одбележувањето на овој ден е со цел да и се укаже на пошироката јавност за проблемите и специфичниот начин на живот на кои наидуваат слепите и слабовидите во нашето општество.