Одбележување на денот на Белиот стап во Гевгелија

IMAG2318Здружението на слепи лица Гевгелија на ден 15.10.2015година Меѓународниот ден на „Белиот стап“ – 15-ти Октомври, Симболот на слепиот човек - признат од Организацијата на Обединетите нации, го одбележа под мотото „Ништо за нас -без нас, ние сме тука меѓу вас“.

На овој ден слепите лица ширум светот и во нашата замја ја потсетуваат јавноста на своите права и можности, да ја направат почуствителна и со своите инцијативи да придонесат за обезбедувањето на социјална сигурност и унапредувањето на севкупната заштита на слепите.

Одбележување на денот на Белиот стап во Тетово

Одбележување на денот на Белиот стап во ТетовоЗдружението на слепи лица-Тетово оваа година за прв пат организира трибина по повод 15-ти Октомври одбележувањето на белиот стап - симболот на слепиот човек. Трибината се одржа во Општина Тетово. Целта на оваа трибина е да ја запознаеме јавноста со нашите потреби и проблеми кои се соочуваме во текот на животот и подигнување на јавната свест кај луѓето. Поканети, а воедно присутни беа: градоначалничката на Општина Тетово  г-ѓа Теута Арифи, неколку претставници од другите Општини во Тетово, претставници од Центарот за социјална работа и Агенцијата за вработување, претставници од повеќе невладини и инвалидски организации во Тетово, како и наши членови од Извршниот одбор и други членови од Здружението на слепи лица - Тетово, и да не ги заборавиме локалните медиуми од Тетово.

Комерцијална банка со специјално признание за општествена одговорност

Комерцијална БанкаНационалниот сојуз на слепите на Република Македонија и честита на Комерцијална Банка АД Скопје за своите заложби кои ги прави во Република Македонија како лидер во финансискиот сектор за слепите лица. Имено Комерциајлна Банка АД Скопје е единствена банка во Република Македонија која го признава печатот како потпис на слепите лица ширум државата.