Еднодневен излет во манастирот Св. Архангел Михаил во с. Крњево

1Здруженијето на слепи лица на град Кавадарци организираше еднодневен излет посета на манастирот Аранхел Михајл во с Крњево На кој е одржувач на манастирот Перо Гурев и нашата членка Љилана Гурева , Едно неделно утро није членовите се собравме пред здруженијето и тргнавме кон манастирот и таму имаше што да се виде и почустува од убавата природа на планина и добријот воздух кој беше прекрасно времето .

Прошетка до Колешинските Водопади и комплексот„Лебедово Езеро“

1Здружението на слепи лица од  Гевгелија организира еднодневна прошетка низ падините на Беласица. Членовите на здружението имаа можност да се дружат и да ги доживеат убавините на Колешинските Водопади.

Денот беше прекрасен и радоста од заедничкото дружење се чувствуваше уште за време на патувањето. По пристигнувањето до одреденото место пешачејќи се упативме до Колешинските Водопади. Иако сите екскурзијанти не успејаа да стигнат до водопадите, сепак секој на свој начин ја доживуваше природата. Некои се одмараа на клупите поставени покрај патеката, а најупорните стигнаа до водопадите и подоцна ни ги пренесоа нивните впечатоци. И ние, останатите, уживавме во богатството на природата: црцорењето на птиците, жуборењето на брзиот поток што се извиваше под патеката, милувањето на нашите лица од ветрето што ја носеше свежината од планината, чистиот воздух што го има само на вакви места. Така исполнети со позитивни емоции продолживме кон комплексот „Лебедово Езеро“. Овде помладите членови им се восхитуваа на животните од мини зоолошката градина: на еленот, срната и нивното срнче, на пони коњчињата, на магаренцата и на убавите и шарени големи коњи. А повозрасните уживаа во довикувањата на пауните, шлапкањето на крилјата од лебедите во водата, клокотот на воденичкото тркало и фонтаната сред езерото. За уште поголемо расположение се потруди и нашиот член, Драге Ангелески, кој со звуците од кавалот и гајдата нè натера да запееме сите предводени од Костадин, Венци и Елена. Песната се разлеа низ целиот комплекс.

Преку „Blind table rastaurant“ поблиску до проблемите на слепите лица

1Националниот сојуз на слепите заедно со Македонскиот институт за медиуми и Националниот совет на инвалидски организации, денеска во ресторанот „Umbrella” во Градскиот трговски центар организираат „Blind table restaurant“.

Целта на настаност, соопштуваат организаторите, е преку неформално дружење, присутните да се запознаат со некои од предизвиците со кои се соочуваат слепите лица во земјава.

„Гостите ќе може да добијат увид во тоа како изгледа социјалниот живот на овие лица низ нивната призма и со какви проблеми тие се судираат во средината во која живеат. Истовремено, на настанот ќе се стави акцент на ратификувањето на Меѓународниот Маракешки договор кој дава пристап до литература на оваа категорија на граѓани. Гостите ќе може да стават темни траки преку очите со цел да почуствуваат на миг како слепите лица го перцепираат светот околу нив. Низ ресторанот ќе ги спроведуваат волонтери од организациите на слепи лица (слепи и слабовидни лица). Целта е гостите да развијат доверба кон слепото лице – водич, како што едно слепо лице му верува на лицето со нормален вид“, се вели во соопштението.

Повеќе артикли...