СЛЕПИТЕ ОД БАЛКАНОТ ПЕАТ И СВИРАТ ЗАЕДНО

1Националниот сојуз на слепите на Република Македонија на покана на Сојузот на слепите на Република Бугарија-Регионална организација СОФИЈА зеде учество на првата серија на меѓународни концерти под мотото СЛЕПИТЕ ОД БАЛКАНОТ ПЕАТ И СВИРАТ ЗАЕДНО.Под ова мото на 5те меѓуанродни концерти настапија учесници од Сојузите на слепи лица на домаќинот Република Бугарија, и сојузите на слепи лица на Република Македонија, Турција и Србија.

Наши претставници беа добро познатите Стојче Арсовски вокален солист и инструменталист од Скопје кој на овогодинешните музички смотри го освои заслуженото прво место од публика и Жанко Станков добро познатиот инструменталист и вокален солист, одличен изведувач и аранжер кој ан Музичките смотри во категоријата на вокални солисти го освои второто место од стручното жири.

Нашите претставници зедоа учество на серија меѓуанродни концети со изведба во живо и тоа:Перник, Етрополе, Трудовец, Пирдоп и секако главниот концерт во Софија.

Нашите изведувачи ги забавуваа присутните гости со добрата и стара македонска традиционална песна.

Аплаузот на публиката и емоциите говореа повеќе од зборовите.

Музички средби 2018

1Националниот сојуз на слепите на Република Македонија по повод меѓународниот ден на Белиот стап-симболот на слепиот човек-признат од Организацијата на Обединетите Нации (ООН) согласно своите програмски активности а се со цел социјализација и поттикнување на слепите лица во сите општествени области ги одржа традиционалните МУЗИЧКИ СМОТРИ 2018.

Музичките смотри при Националниот сојуз на слепите на Република Македонија претставуваат традиционална програмска активност со која НССРМ го поттикнува развојот на духовната култура кај слепите лица кои негуваат љубов кон традиционалната песна и ора.
На ова аманифестација се изведуваа песни од слепи инструменталисти и вокални солисти од богатото македонско народно творештво.
Во музичкиот бенд кој ги пратеше вокалните изведувачи членуваат и активно допринесуваат слепи лица.
Станува збор за слепи лица академски музичари.Целта на ова аманифестација е да се покаже на светот дека и со слепило се може.Дека слепилото е состојба, а не болест...

Тркалезна маса: Предизвици на слепилото во 21 век во Република Македонија-Очекувања наспроти реалност!

1Националниот сојуз на слепите на Република Македонија по повод одбележувањето на 15 октомври-Меѓнаодниот ден на Белиот стап-Симболот на слепиот човек-признат од Организацијата на Обединетите Нации (ООН) на ден 10.10.2018 година (среда) организираше тркалезна маса на тема:Предизвици на слепилото во 21 век во Република Македонија-Очекувања наспроти реалност!

На трибината во својство на претставници на Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија учество зедоа и г-дин Вангел Тркаљанов и г-а Магдалена Панчевска.
На трибината беа поканети и од Министерството за култура на Рм и Министерството за образование и наука на РМ кои за жал не присуствуваа и со тоа покажуваат колку оваа држава се грижи за заштита и унапредување на правата на слепите лица и колку истите им придаваат важност на оваа категорија на граѓани.
Во прилог:прогласот за медиуми по повод меѓународниот ден.

Повеќе артикли...