Честитки до членовите од Муслиманска веросиповед

1Од име на Здружението, и од  свое лично име претседателот на Здружението  на слепи и лица со оштетен  вид Скопје,  Александар Галевски им го честита празникот Рамазан Бајрам на членовите од Здружението  со муслиманска вероисповед.Рамазан Бајрам,кој се слави три дена, е еден од најголемите муслимански празници,рече Г-дин Галевски пред членовите кој беа собрани во Здружението и на кој им беа доделени одредени пакувања,  колачи, торти и ролати.Како што наметнува  традицијата на ваков начин, сакаме  да Ви го честитаме празникот Вам,и на останатите.Рамазан Бајрам е празник на кој се слави духовното и телесното прочистување,празникот започнува со Рамазан Бајрамска молитва,па еве и јас честитајки Ви го празникот, Ви посакувам многу среќа,здравје и долг живот.Рамазан Бајрам има 4 димензии,духовната,моралната,солидарната и здравствената,и е еден од петте столба на исламот,ние ја почитуваме   верата и ја практикуваме солидарноста, веруваме дека секој од нас во себе носи добрина, милост и љубов.Тоа го посакувам за сите членови од Здружението, добра мисла ,меѓусебно разбирање, и почитување,без разлика на различностите кој треба да ги цениме, а не игнорираме и презираме.Живееме во мултиетничо општество и сосема природно е во Скопје, во нашето

Одржана дисеминациска сесија - Кочани

1Во рамките на Програмските активности на Здружението на слепи лица Кочани ,а со цел да се запознаат членовите за Историјатот на Црвениот крст ,Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина ,структурата ,амблемот и Меѓународното хуманитарно право на 17 Јуни 2018 година  на локалитетот  викан   ,, Даб,, крај с. Бели  се организираше работилница со подршка   на општинската организација  на Црвен крст Кочани. На работилницата присуствува 60 членови на здружението од општините Кочани,Виница Берово и Делчево. Предавач на темата беше обучен дисеминатор  Иле Матеничарски  долгогодишен активист во општинската организација на Црвен крст од Кочани.

Во Скопје одржан четворомеч во голбал

1Точно според прдвидента динамика од глобалната програма,  за одржување на спортските активности, на Здружението  на  слепи и лица со оштетен вид-Скопје, на ден 20.05.2018 година, се одржа четворо мечот  во голбал.Домаќинот на четворо мечот, Скопската  екипа по втор пат се пофали со условите во кој се играше голбалот,бидејќи од минатата година  ги надминавме проблемите со изнаоѓање на спортска сала,и по одобрувањето на салата и опремата од градот Скопје ,салата во училиштето “Михајло Пупин“ стана центар за собирање на сите наши членови рекреативци, за сите видви на спорт кој ги практикуваат членовите од Здружението.

Повеќе артикли...