Ракотворби во Неготино по повод Св. Трифун

6По Покана од Општина Неготино и Директорот на Музејот на град Неготино членови од Здружението на слепи лица на град Неготино и дел од децата со ментален хендикеп ,,Порака,,земаа учество во изработка на ракотворби по повод Св.Трифун денот на виното.

Членовите украсуваа шишиња вино кое беа спонзорство од В.В,,Повардарие,,Неготино и чаши кои беа изработувани со коноп, слики од грозје и од иконите Св.Трифун,машнички и украсна чипка.

Работилницата беше во просториите на Музејот на град Неготино каде што имаше доста посетители.Изработените ракотворби беа изложени на штанд на продажба на плоштадот на град  Неготино  по повод  прославата на Св.Трифун  каде што беше посетена и од Премиерот Зоран Заев и Градоначалникот на град Неготино Тони Делков кои купија од нашите ракотворби.

Во велешката библиотека промовирани нови седум книги на Брајово писмо

1Здружението на слепите на Општина Велес и велешката Локална библиотека „Гоце Делчев“, на 08.02.2018 година, во медиотеката на библиотеката промовираа седум книги од македонски автори отпечатени на Брајово писмо. На промоцијата беа присутни градоначалникот на Општина Велес - г-дин Аце Коцевски, претседателот на Националниот сојуз на слепите на РМ - г-дин Жарко Селковски, претседателката на Здружението на слепите лица на Општина Велес – г-ѓа Јадранка Лазаровска, бројни членови на нашето Здружение, ученици од педагошката паралелка при ССУ Гимназија „Кочо Рацин“ – Велес, гости и пријатели на Здружението. Проектот е делумно финансиран од буџетот на Општина Велес, како дел од активностите за спроведување на Локалниот акциски план за лицата со инвалидност на Општина Велес.

Здружението на слепите лица Кочани ја одбележа првославната Нова година – Василица

1Членовите на Здружението на слепите лица  Кочани традиционално го одбележаа празникот Василица, односно првославната Нова година.Настанот кој вообичаено се закажува порано оваа година се одржа во клубот на Мобилност Кочани  на 13 Јануари. Околу 35 членови во сопствена режија  остварија пријатни моменти  со традиционалното кршење  лепче со паричка  по повод празникот  Свети Василиј Велики. Овие традиции се еден од столбовите  на дружењето  и остварувањето на програмските цели на Здружението , се јакнат меѓусебните односи ,се потенцира размена на мислења и идеии за подигање на капацитетот и слично.

Повеќе артикли...