Традиционален “Велигденски базар“ во Скопје

1Во дворот на прекрасната црква“СветаПетка“ во општина Кисела Вода,годинава жените од Здружението  на слепи и лица со оштетен вид од Скопје,го организираа традиционалниот “Велигденски базар“.На Велики Четврток,започнува чествувањето на најголемиот христијански празник Велигден.На овој ден, според традициите во минатото жените помнувале најмногу време во кујните,ги бојадисувале велигденските јајца,кои треба да бидат црвени поради симболиката со христовата крв,меселе велигденски леб нарекуван богова пита,на Велики Четврток се одржала тајната вечера,на овој ден ги осветувале новите домови,и воопшто се вршеле сите подготовки,за празникот.

Учество на женска трка

1Екипа од најактивни членки од Здружението на слепи и лица со оштетен вид Скопје и годинава, учествуваа на женската трка,која се одржа на  ден 01.04.2018 година.Иако прогнозите за тој ден најавуваа врнежливо време, нашите членови не ги исплаши тоа и беа спремни дури и по такво време, или пак со заштита од чадори да ја остварат својата намера и да бидат дел од најпозитивната трка.Авецена женската трка е во организација на Сојуз на спортови на Скопје,а под покровителство на град  Скопје.Како се зголемува бројот на вкупните учесници во трката,кој минатата година достигна до 1.500 жени ,така се зголемува и бројот на учесничките од нашето Здружение.На трката учествуваа припаднички од женски пол,без возрасно ограничување.Трката имаше натпреварувачки карактер.

Осмомартовска средба во Кочани

1По повод 8-ми Март , меѓународниот ден на жената ,Здружението на слепите лица од Кочани  за своите членови ја организираше традиционалната осмомартовска  средба. Средбата се одржа на самиот ден 8- ми Март во клубот на Мобилност –Кочани . На средбата присуствуваа  околу 35 членки.  Од страна на традиционалните спонзори  на нашето здружение беа обезбедени  скромни подароци . Во пријатна атмосвера  и добра музика сите  членови  добро се забавуваа. Ова е пример како со малку труд и сретства  може да се одржи една добра традиција , која многу придонесува за  социјализација  на нашите членови а имајки го тоа предвид  ваквите средби  сепак имаат своја добра функција и се дел од нашата активност ,во сообраност со програмските активности.

Повеќе артикли...