Подготовки на Македонската шаховска репрезентација

3Во периодот од 27.06.2018 година до 01.07.2018 Македонската шаховска репрезентација поддржана од Националата спортска федерација на слепите на Македонија и Националниот сојуз на слепите на Република Македонија ги одржаа подготовките во шах за претстојното Светско шаховско првенство кое ќе се одржи во Република Бугарија.

На репрезентативците им помагаа селекторот Трајко Недев и тренерот Оливер Органџиев. 

Хуманитарен меѓународен концерт во Кавадарци

4Здруженијето на слепи лица на Кавадарци во соработка со Нацијоналниот Сојуз на слепи лица на Р Македонија

Успешно реализираја мМеѓународен концерт кој се одржа во Кавадарци.

На 22-06-2018 год беше организирано Меѓународен Хуманитарен концерт на који земаја учество преставници од Р Македонија КУД Биљана од Скопје при НССРМ преставници од Нацијоналнијот Сојуз на Р Бугарија Гости од Нацијоналниот Сојуз на Црна Гора преставник на Нацијоналниот Сојуз на слепи на Р Македонија преседател г-С Жарко Селковски и преставници од Кавадарци од другите инвалицки организацији Николче Делов од Мобилност Кавадарци и преставник од Здруженијето на слепи лица од Струмица Жанко Станков .

Честитки до членовите од Муслиманска веросиповед

1Од име на Здружението, и од  свое лично име претседателот на Здружението  на слепи и лица со оштетен  вид Скопје,  Александар Галевски им го честита празникот Рамазан Бајрам на членовите од Здружението  со муслиманска вероисповед.Рамазан Бајрам,кој се слави три дена, е еден од најголемите муслимански празници,рече Г-дин Галевски пред членовите кој беа собрани во Здружението и на кој им беа доделени одредени пакувања,  колачи, торти и ролати.Како што наметнува  традицијата на ваков начин, сакаме  да Ви го честитаме празникот Вам,и на останатите.Рамазан Бајрам е празник на кој се слави духовното и телесното прочистување,празникот започнува со Рамазан Бајрамска молитва,па еве и јас честитајки Ви го празникот, Ви посакувам многу среќа,здравје и долг живот.Рамазан Бајрам има 4 димензии,духовната,моралната,солидарната и здравствената,и е еден од петте столба на исламот,ние ја почитуваме   верата и ја практикуваме солидарноста, веруваме дека секој од нас во себе носи добрина, милост и љубов.Тоа го посакувам за сите членови од Здружението, добра мисла ,меѓусебно разбирање, и почитување,без разлика на различностите кој треба да ги цениме, а не игнорираме и презираме.Живееме во мултиетничо општество и сосема природно е во Скопје, во нашето

Повеќе артикли...