Голбал во Кавадарци

3Здружението на слепи лица на кавадарци по повод 15 Октонври ден на Белијот Стап секоја година организира четврто меч во ГОЛ БАЛ и тоа по 9 пат традицијонално помеѓу екипите на Скопје Битола Прилеп и Кавадарци како домачини .

Турнирот беше успешно реализиран во ОУ Гоце Делчев ,

На овој турнир се постигнаја солидни резултати.

Здруженијето на слепи лица на град Кавадарци на 1 пласираната екипа му додели Пехар а тоа беше екипата на Здруженијето на град Битола.

На овој турнир беја поканети Преседателот на НССРМ и Преседателот на СФСРМ  Коце Димов.

Се надеваме дека це остане традиција овије турнири и че донесат повеќе квалитет во играта на ГОЛ БАЛ.

Заедничко одбележување на 15-ти Октомври - Меѓународниот ден на белиот стап

1Здружението на слепите лица  од Кочани  во соработка  со Регионалниот сојуз на слепи лица од Благоев град  НР Бугарија повод 15 Октомври  Меѓународниот  ден на белиот стап – симбол на слепиот човек на ден 15.10.2018 година заедно го одбележаа овој ден во ресторантот ,,Антика,,во општина Делчево. На настанот присутствуваа околу сто  членови од двете организации. На присутните имаше обраќање  секретарот од локалната самоуправа од општина Делчево кој ѓи поздрави и им посака многу здравје а истовремено истакна дека  како локална самоуправа ќе се погрижеме да го зголемиме  вниманието на потрбите и проблемите со кој секојдневно се соочуваат слепите  лица. На самиот настан  беше поставена и мини изложба на тифло-технички помагала  кои се од голема важност за  слепите и слабовидните лица. Се надеваме дека настанот привлече внимание за понатамошна успешна комуникација и дружење на членовите  помеѓу двете организации. Настанот беше проследен од локалните телевизии од општина Кочани и Делчево.

Секретар Гордана Велкова

СЛЕПИТЕ ОД БАЛКАНОТ ПЕАТ И СВИРАТ ЗАЕДНО

1Националниот сојуз на слепите на Република Македонија на покана на Сојузот на слепите на Република Бугарија-Регионална организација СОФИЈА зеде учество на првата серија на меѓународни концерти под мотото СЛЕПИТЕ ОД БАЛКАНОТ ПЕАТ И СВИРАТ ЗАЕДНО.Под ова мото на 5те меѓуанродни концерти настапија учесници од Сојузите на слепи лица на домаќинот Република Бугарија, и сојузите на слепи лица на Република Македонија, Турција и Србија.

Наши претставници беа добро познатите Стојче Арсовски вокален солист и инструменталист од Скопје кој на овогодинешните музички смотри го освои заслуженото прво место од публика и Жанко Станков добро познатиот инструменталист и вокален солист, одличен изведувач и аранжер кој ан Музичките смотри во категоријата на вокални солисти го освои второто место од стручното жири.

Нашите претставници зедоа учество на серија меѓуанродни концети со изведба во живо и тоа:Перник, Етрополе, Трудовец, Пирдоп и секако главниот концерт во Софија.

Нашите изведувачи ги забавуваа присутните гости со добрата и стара македонска традиционална песна.

Аплаузот на публиката и емоциите говореа повеќе од зборовите.

Повеќе артикли...