Author: Блаже Зафиров

Блаже Зафиров е ученик во четврта година во меѓународната гимназија „Нова“. Сака технологии што му го олеснуваат животот, ги проучува и дава фитбек за нив на креаторите. Тој пишува статии поврзани со софтверски помагала за разновидни оперативни системи што би биле од корист за слепите и слабовидни лица.

VoiceOver: Местење на јазикот и вовед во користењето на роторот

Во претходната статија пишувавме за основно навигирање на ајфон со говорната програма војсовер, како и нејзино вклучување и исклучување. Во оваа статија, пак, ќе ви покажеме како да го прилагодите…

VoiceOver: вклучување, исклучување и основна навигација

Како што нагласивме во претходната статија „Какви опции постојат за слепите и слабовидните луѓе на ајфон и останатите iOS уреди?“,, во наредните неколку месеци следува почетниот туторијал за користење ајфон…

Какви опции постојат за слепите и слабовидните луѓе на ајфон и останатите iOS уреди?

Пред 11 години, со говорната програма војсовер (VoiceOver), Apple станува првата компанија што во своите уреди вградува опции за пристапност за слепи и слабовидни лица. Оваа говорна програма е од…