Category: Документи

Jавен повик за поднесување на барање за рефундирање на средства платени како царински давачки, ДДВ, и акциза за набавка на патнички автомобил за 2021 година

Министерството за труд и социјална политика согласно Програмата за рефундирање на средства платени како царински давачки, данок на додадена вредност и акциза за набавка на патнички автомобил за лица со…

МТСП: Да се ослободат од работа лицата со попреченост кои одат со придружба

Датум: 31 март, 2020 До: медиуми МТСП: Да се ослободат од работа лицата со попреченост кои одат со придружба Министерството за труд и социјална политика информира дека Владата донесе заклучок…

УПАТСТВО ЗА ПОВЛАСТЕНО ВОЗЕЊЕ НА СЛЕПИТЕ ЛИЦА ВО ВНАТРЕШНИОТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ СООБРАЌАЈ

Книшката за повластено возење на слепите лица се издава врз основа на правото на слепите лица за повластици во патниот сообраќај (Службен весник на СРМ бр.38/1966 и бр.10/1979) УПАТСТВО ЗА…

УПАТСТВО ЗА БЕСПЛАТНО ВОЗЕЊЕ НА СЛЕПИТЕ ЛИЦА ВО ВНАТРЕШНИОТ МЕЃУГРАДСКИ АВТОБУСКИ СООБРАЌАЈ

Книшка за бесплатно возење на слепите лица и на нивните придружници се издава врз основа на правото на слепите лица за патување без надомест во внатрешниот патнички превоз.(Закон за изменуавње…

Конкурс за избор на национални есеи за 14-то Светско Брајово натпреварување

Национален сојуз на слепи на Република Северна Македонија (НССРСМ) Ве поканува да земете учество на изборот на есеи кои ќе земат учество на 14то Светско Брајово натпреварување. Националниот конкурс за…

Јавен повик 2020

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ПО ОДНОС НА ПРОГРАМАТА ЗА РЕФУНДИРАЊЕ НА СРЕДСТВА ПЛАТЕНИ КАКО ЦАРИНСКИ ДАВАЧКИ, ДАНОК НА ДОДАДЕНА ВРЕДНОСТ И АКЦИЗА ЗА НАБАВКА НА ПАТНИЧКИ АВТОМОБИЛ ЗА…

Попреченоста во медиумското известување – огледало на општествените перцепции

Темите што ги засегаат лицата со попреченост најчесто се покриени преку вести, извештаи и социјални стории, поретко преку подолги, аналитички жанрови. Потребен е поголем новинарски ангажман и поголема иницијатива на…