Category: Помагала

Какви опции постојат за слепите и слабовидните луѓе на ајфон и останатите iOS уреди?

Пред 11 години, со говорната програма војсовер (VoiceOver), Apple станува првата компанија што во своите уреди вградува опции за пристапност за слепи и слабовидни лица. Оваа говорна програма е од…

Што е бел стап?

Многу повеќе од само едно обично помагало, многу повеќе од најчест симбол за слепило, белиот стап низ целата човечка историја, па сѐ до денес е најзначајниот пронајдок за слепиот човек.…