Tag: screen reader

VoiceOver: Местење на јазикот и вовед во користењето на роторот

Во претходната статија пишувавме за основно навигирање на ајфон со говорната програма војсовер, како и нејзино вклучување и исклучување. Во оваа статија, пак,  ќе ви покажеме како да го прилагодите јазикот…

НВДА: Инсталирање

Добредојдовте во првиот дел од нашиот серијал туторијали за користење на говорната програма NVDA.    Во една од нашите претходни статии пишувавме за тоа како слепите користат компјутери, а говорните…

Како слепите користат компјутери

Денес живееме во едно дигитално општество опкружени со голем број на дигитални уреди. Иновациите во технологијата се користат за извршување на секојдневните обврски, за едуцирање, за играње игри, за гледање…