Category: Veles

ПРОМОЦИЈА НА ИНКЛУЗИВНА СЛИКОВНИЦА „БУКВА ПО БУКВА – АЗБУКА“

На 24-ти Мај – Денот на сесловенските учители и просветители светите браќа Кирил и Методиј, во Домот на пратеници беше промовирана инклузивната сликовница „Буква по буква – АЗБУКА“ од авторката…

Проект Sport Sense

Здружението на слепите лица на Општина Велес, како локална партнер-организација, преку Клубот за планински спортови „Азот“, во текотна цела 2021 година ќе земе учество во имплементација на проектот „Sport Sense“,…

Рекреативен спорт за слепи лица и лица со оштетен вид на Велешко езеро

Здружението на слепите лица на Општина Велес за дел од своите членови, во текот на ова лето организира обука за рекреативниот спорт – Стоечко веслање, на езерото „Младост“ (Велешко езеро),…

Попреченоста во медиумското известување – огледало на општествените перцепции

Темите што ги засегаат лицата со попреченост најчесто се покриени преку вести, извештаи и социјални стории, поретко преку подолги, аналитички жанрови. Потребен е поголем новинарски ангажман и поголема иницијатива на…

9-то Ноемвриско признание – Пофалница за 2019 за Здружението на слепи лица – Велес

Општина Велес на Здружението на слепите лица на Општина Велес, на свечената академија одржана по повод Денот на ослободување на Велес – 9-ти Ноември, му додели највисоко признание – Пофалница…

Конвенцијата за правата на лицата со попреченост од сега достапна и за лицата со оштетен вид

Здружението на слепите лица на Општина Велес ја промовираше Конвенцијата на ОН за правата на лицата со попречениот на Брајово писмо и во аудио формат, за време на седницата на…