Здружението на слепи лица Битола во утринската програма ДЕНИЦА на ТВ Мега

Лого на НССРМНа 7 Април 2016г. претседателот и стручниот соработник-секретар администратор  на Здружението на слепи лица Битола гостуваа во утринската програма на Битолската телевизија „ТВ МЕГА“-„ ДЕНИЦА “. Повод беше одбележувањето на 70 годишниот јубилеј од постоењето на Националниот сојуз на Слепите на РМ и на Здружението на слепи лица Битола.

Претседателот Владе Димитровски го раскажа патот на Здружението на слепи лица Битола од неговиот почеток до ден денес, односно патот на успешното постоење на ова Здружение цели 70 години, народски кажано, ништо не паѓа од небо без макотрпна работа и созревање. Раскажа и за растот на Здружението како и за досегашните отстварувања.

По 17 години Здружението на слепи од Неготино во нови простории

Нови простории за Здружението на слепи - НеготиноНад 60 членови на Здружението на слепи лица од Неготино по чекање од цели 17 години, на располагање има нови и опремени простории  со што им се создадени неопходните услови за нормално и редовно фунционирање и извршување на предвидените активности од  програма за работа. На пригодна свеченост (во поранешните простории на Фондот за здравство) градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов на претседателот на Здружението Тони Караев и секретарот Даниела Петрова им го предаде клучот од новите простории. Инаку, овој настан е во рамките на одбележувањето на 70-годишнината од основањето на Националниот сојуз на слепи на Република Македонија чиј претседател Жарко Селковски упати јавна благодарност до градоначалникот Апостолов за одличната соработка што ја имаат и поддршката што од негова страна ја ужива локалното Здружение на слепи лица, додавајќи дека Неготино е една од општините со која Националниот Сојуз има најдобра соработка во Македонија.

Општински натпревар во шах - Скопје

Општински натпревар во шах - СкопјеПоследниот викенд од месец  Март,Здружението  на слепи и лица со оштетн вид  Скопје ,го одржа гратското првенство во шах.Со ова првенство во шах започнуваат спортските игри ,во Здружението за 2016 година, планирани од комисијата за спорт и рекреација при Здружението  на слепи и лица со оштетен вид Скопје. Првенството се одржа посебно во машка и женска конкуренција. Радува фактот што годинава имавме едн нов член,од помладата популација за која постојано инсистираме ,и на различни начини ги убедуваме  како Здружение да ги влучиме во било  која спортска и друга активност на Здружението.

Повеќе артикли...