Меѓународен шаховски турнир во Тетово

Меѓународен шаховски турнир во ТетовоЗдружението на слепи лица -Тетово на ден 13.14 и 15 Мај ,по 17 пат го одржа Меѓународниот традиционалниот викенд шаховски турнир на Попова Шапка во хотел ,,Арена,,.Свеченото отварање започна во 15.30 часот а го отвори и првиот потег на шаховската табла го направи преставник од општина Тетово (Сектор за јавни дејности) г-дин Ахмед Ќазими. На Шаховскиот турнир присутни беа 16 шахисти од повеќе здруженија како и од Србија и Косовска Митровица.

Квалификациски натпревар во атлетика - Кочани

2На ден  11.05.2016 година на градскиот  стадион ,, НИКОЛА МАНТОВ ,, вo Кочани  а   во   организација на Општинскиот  Сојузот за спорт и рекреација  на инвалидите  од Кочани се   одржаа квалификациони натпревари во повеќе спортски  активности  на  учесници од  здруженија членки на општинскиот Сојуз.  На квалификационите натпревари   од  здружението на слепи лица Кочани учествуво зедоа  12 члена од женски и машки пол  кои се  натпреваруваа во Атлетика : фрлачки дисциплини  ѓуле ,диск и копје (повеќебој),тркачки дисциплини на  100, 200 и 400 метри. Учесниците од  здружението на слепите  лица  постигнаа најдобри  резултати кои се  доставени до Националната федерација за спорт и рекреација на инвалидите  на Република Македонија – Македонски  Параолимписки комитет  за  учество на државно првенство.

Меморандум за соработка - Кавадарци

НССРМЗдруженијето на слепи лица на град Кавадарци и Општина Кавадарци градоначалник Александар Панов и преседателот на здруженијето на слепи лица Јошева Султана  беше подпишано меморандум за заедничка соработка и заеднички Проекти .

Проектот се однесува во врска со,

Цел на соработката на договорените странки е создавање на социјално одговорност заедница преку воведување на нови форми и идеји за дејстување во сверата на социјалната заштита согласнос потребите на најчуствителните општествени категорији Инвалидните лица односно слепите лица и лицата со намален вид..

За нивно полесно афирмирање во својот живот и за полесен пристап до јавните институцији и полесно склопување со обичните лица.

 

Повеќе артикли...