15-та ИБЦА Шаховска олимпијада за слепи и визуелно хендикеппирани лица - 2017

ibcalogoНационалниот сојуз на слепите на Република Македонија (НССРМ) во соработка со Националната спортска федерација на слепите на Македонија (НСФСМ) и Меѓународната Брајова Шаховска Федерација (ИБЦА), под генерално покровителство на Агенцијата за млади и спорт на Република Македонија, Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија и Претседателот на Република Македонија, а во соработка со своите помагатели: Дрисла ДОО Скопје, Алкалоид АД Скопје, Општина Охрид, Лајонс Дистрикт Македонија 132, Пивара АД Скопје, Кожувчанка, Македонскиот Олимписки комитет и Црвениот крст на град Скопје, има особена чест и задоволство да биде домаќин на најпрестижното меѓународно натпреварување „15-та ИБЦА Шаховска олимпијада за слепи и визуелно хендикеппирани лица - 2017“ која ќе се одржи во периодот од 18-29.06.2017 година хо Хотел Метропол, Охрид.

Здружението на слепите лица Кочани со уште една убава активност

IMG 0366Заради обезбедување подеднакво учество на слепите лица во културниот живот со другите, Здружението на слепите лица од Кочани презема активности за пристап на овие лица до местата за културни настани како што се музеи, манастири, кина, театри, споменици и локалитети од национална културна важност. На ден 28 Мај (недела) 2017 година, Здружението направи посета на локалитетот 15–те ТИВЕРИОПОЛСКИ МАЧЕНИЦИ, во градот Струмица со заедничка придружба на членовите од Струмичкото здружение со кое имаме долгогодишна соработка.

Одржан четворомеч во голбал

DSC01778На 27.05.2017 година Здружението на слепи и лица со оштетен вид - Скопје, го организираше четворомечот во голбал, како домаќин со екипите од Здруженијата на слепи од Прилеп, Битола и Кавадарци. За прв пат, четоворомечот се одржа во спортската сала на училиштето „Михајло Пупин“ која благодарение на Собранието на град Скопје, целосно е опремена и наменета за оваа спортска игра, дадена на користење за одржување на тренинзи и турнири на нашите членови. Иако до сега без проблеми наоѓавме сали за одржување на турнири, понатаму не сме принудени да го прилагодуваме терминот на одржувањето на турнирите со слободните места во салите на училиштата кои претежно гравитираат кон локацијата на Здружението.