Атлетика – Велес

Атлетика ВелесВо организација на Сојузот за спорт и рекреација на инвалиди – Велес, на 26.04.2016 година, во Градскиот парк, на помошниот терен, беше одржан Општински натпревар во атлетика – фрлачки дисциплини (копје, диск, ѓуле).

На натпреварот учество земаа 12 инвалидни лица од сите категории (телесни, слепи и глуви), меѓу кои и четворица членови на Здружението на слепите лица на Општина Велес.

Секој во својата категорија го даде својот максимум, а резултатите кои беа постигнати се испратени на стручната комисија при НФСРИМ – МПК.

Како дополнување на спортскиот карактер на овој собир, беше одличното дружење и размена на искуства, кое продолжи во просториите на Здружението.

Лајонс парк за слепи во Битола

Лајонс парк за слепи во БитолаНа 24.04.2016 година Лајонс клубот “Хераклеа“ во комплексот Градско шеталиште во Битола го отвори првиот Македонски Лајонс парк посветен на слепите лица и лицата со оштетн вид. Лајонс паркот го птвори гувернерот на Лајонс дистриктот 132 Македонија, Г-дин Звонимир Цветановски, на свеченото отворање присуствуваше претседателот на Здружението на слепи лица Битола Г-дин Владе Димитровски, стручниот соработник-секретар администратор на Здружението на слепи лица Битола М-р Лилјана Корлевска, како и голем број на членови на Здружението на слепи лица Битола.

Активности на Здружението на слепи - Скопје

Активности на Здружението на слепи - СкопјеПодатокот , дека жените имат се повеќе обврски ,а  помалку време за себе,за дружење и вежбање со што би го намалиле ризикот од разни заболувања, Здружението на слепи и лица со оштетен вид Скопје. го искористи како мотив  за учество на женската трка. Женската трка се организира како промотивна трка на  Скопски маратон,во организација на Сојуз на спортови, а под покровителство на град  Скопје. Се одржа на 10.04.2016 година на патека од 2 километра во гратски парк во Скопје.Од нашето Зружение учествуваа 7 жени,а мегу нив беше и Михајловска Ружа,како највозрасен тркач воопшто помеѓу сите учесници.Тоа покажува дека желбата понегогаш ги победува и билошките години.На трката и предходеше загревање со аеробик вежби, а членовите го искористија преубавото време, останаа на дружење и го проследија целосното прогласување на сите наградени во повеќе категории,со што се заокружи  Манифестацијата.

Повеќе артикли...