10-ти Октомври - Меѓународен ден на видот

eyeНационалниот сојуз на слепите на Република Македонија Ви се обраќа по повод 10.октомври-Меѓународниот ден на Видот со апел до сите вас да направите барем еднаш годишно комплетен офталмолошки преглед.Едноставно е заштитете го Вашето здравје.Прегледот ќе ве чини 20 минути од вашиот ден од вашата година, но ќе ви заштеди многу средства и ќе го сочува здравјето на Вашите очи.Рабудете ја свеста.Бидејќи болестите на очите не се некаде далеку, тие се тука, ансекаде присутни околу нас.Ги демнат нашите најдраги, дечињата, родителите, соседите, пријателите, семејството, колегата од работа, случајниот минувач покрај улица,...Едноставено е...Секому може да му се случи.Упатуваме апел дека ние сме тука меѓу вас.Дека ние не гледаме со очите, но ние гледаме со срцето.Подадете ни рака.Замислете само еден миг без да можете да ја видите насмевката на вашите најдраги, да не знаете како изгледаат, да претпоставувате за тоа како изгледа сонцето, а како морето е небесно плаво, ...

1-ви Октомври - Меѓународен ден за грижа за стари лица

1По повод 01 октомври Меѓународниот ден за грижа за стари лица а воедно и родендеот на Приватната установа за социјална заштита на стари лица СОНЦЕ-Скопје, по повод празникот 11 октомври, и по повод месецот на слепите лица кога ги прославуваме двата значајни датуми 10.октомври Светскиот ден на видот и 15.октомври -Меѓународниот ден на Белиот стап-Симболот на слепиот човек-признат од Организацијата на Обединетите Нации, претставници на Националниот сојуз на слепите на Република Македонија и ученици од Државното училиште за рехабилитација на деца и малдинци со оштетен вид Димитар Влахов од Скопје беа дел од работилница односно показна вежба насловена како ЈАС СУМ ЕДИНСТВО НА МОЈОТ УМ И ТЕЛО.

На работилницата практикантите од Државниор училишен центар имаа можност на практичен начин да се стекнат со знаење, умеења и вештини.
Низ работилницата учесниците ги водеше психолог-психотерапевт Татјана Ристова Димова во својство на едукатор на работилницата, а како поддршка беа присутни и социјалниот работник Дарко Велески и физиотерапевтот Александра Инџева.
На работлиницата активно учество зедоа и вработените во Приватната установа за социјална заштита на стари лица Сонце кои дадоа свој несебичен придонес.

Промоција на аудио книга „ОВА НЕ Е КРАЈ“

7Националниот сојуз на слепите на Република Македонија на ден 18.09.2019 година (среда) одржа Промоција на АУДИО КНИГАТА ОВА НЕ Е КРАЈ како и на изданијата на проектот АУДИО КНИГИ ЗА СИТЕ Звучно списание ПАНОРАМА.

На промоцијата се обрати Министерот за култура на Република Северна Македонија Др.М-р.спец.Хусни Исмаили како и претседателот на Националниот сојуз на слепите на Република Македонија г-дин Селковски Жарко.
На промоцијата покрај обраќањата се одржа и промоција на удио делата, како и се слушнаа фрагменти од Звучното списание ПАНОРАМА и од аудио книгата ОВА НЕ Е КРАЈ.

Повеќе артикли...