Достапноста до книгите за лицата со оштетен вид води до подобро образование и социјалната интеграција

1Јавна расправа за Договорот од Маракеш, со кој се олеснува пристапот до објавени дела за лицата кои се слепи, имаат оштетен вид или на друг начин се оневозможени да користат печатени материјали, се одржа во организација на Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ООН за правата на лицата со попреченост при Владата и Министерството за култура.

Во фокусот на дискусијата, како што информира денеска владината прес-служба, беше значењето на Договорот од Маракеш за слепите лица и за лицата со оштетен вид, бидејќи преку овозможување достапност до книгите, списанијата и до едукативни материјали во соодветен формат ќе се унапреди образованието, нивниот професионален развој, ќе се подобри и нивната социјална интеграција и културно учество.

На настанот на кој беа присутни претставници од издавачките куќи, од Здружението за заштита на авторски музички права, од библиотеките, како и слепи лица и членови на Националниот сојуз на слепи лица, се обратија Спасе Додевски, претседавач со Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ООН за правата на лицата со попреченост, Валмир Азири, државен секретар во министерството за култура, Фризим Даути, директор на НУБ „Св. Климент Охридски“- Скопје, Афет Јашари, од министерството за култура и Стерја Димов, генерален секретар во Националниот сојуз на слепи лица.

9-то Ноемвриско признание – Пофалница за 2019 за Здружението на слепи лица – Велес

1Општина Велес на Здружението на слепите лица на Општина Велес, на свечената академија одржана по повод Денот на ослободување на Велес – 9-ти Ноември, му додели највисоко признание – Пофалница за 2019 година.

Се’ додека постои барем едно парче хартија кое не е прилагодено за слепите лица во формат прифатлив за нив, нашата мисија ќе ја сметаме за незавршена. Сами можеме малку, а ова Признание е доказ дека не сме сами. А заедно можеме многу!

Оваа година Брајовата библиотека „Ратко Пајдаков“ е збогатена со 4 нови Брајови книги кои финансиски ги поддржа Општина Велес. До крајот на годината, Здружението најавува промоција на 4 нови аудио книги кои се реализираат во соработка со Локалната библиотека „Гоце Делчев“.

Искажуваме јавна благодарност до Советот на Општина Велес што ја препозна нашата благородна мисија и ја награди со највисокото општинско признание.

Еднодневна екскурзија во Струга и Охрид

2Здруженијето на слепи лица на град Кавадарци во соработка со Општина Кавадарци со голема помош на Градоначалникот Митко Јанчев организираше едноднебна Екскурзија за својите членови.

Едно саботно утро није членовите од здруженијето се собравме пред пред канцеларијата и тргнавме повече паузи  кон нашите преубави места во Македонија који треба дасе потсетат који имат големи значања места да се потсетат .

Како што се Вевќани и вевчанските Извори који извирајат од самата планина исто така можеше дасе разгледа и прекрасното село Вевчани које има убави и значањи убавини који ги удушеви нашите членови.

Исто така није членовите си тргнавме весели од прекрасните убавини а попат не сретна еден преубав град кој е проѓуен по струшките поезији а тој се вика Струга и тука застанавме и прошетавме покрај струшката чаршија и покрај прекраснијот Црни Дрим покрај реката и самата чаршија имаше сто дасе виде и решивме да седнеме покрај Црни Дрим да се напијеме по едно кафе  и даги почустуваме прекрасните убавини и прекрасната вода која течеше покрај нас..

Повеќе артикли...