Конкурс за избор на композиции за музичка манифестација „Музички смотри“ 2021

Националниот сојуз на слепи на Република Северна  Македонија на ден 21.07.2021 година објавува Конкурс за избор на музички композиции за манифестацијата „Музички смотри“ на НССРСМ за 2021 година. Право на…

Еднодневен излет на активот на жени при Здружението на слепи и лица со оштетен вид на Град Скопје

Годинава, по речиси две години пауза, активот на жени при Здружението на слепи и лица со оштетен вид на Град Скопје успеа да ја реализира оваа активност што е во…

Потпишан меморандум за соработка помеѓу НССРСМ и Град Скопје

Претседателот на Националниот сојуз на слепи на Република Северна Македонија, Жарко Селковски, следејќи ја својата богата програмска агенда, потпиша меморандум за соработка со градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов за…

Кеш ридер: најдобрата апликација за препознавање банкноти

По извесно време што го посветивме на други продуктивни проекти за нашата заедница,  повторно продолжуваме со пишување на статии што ќе ви ги приближат до вас најновите технолошки помагала за…

ПРОМОЦИЈА НА ИНКЛУЗИВНА СЛИКОВНИЦА „БУКВА ПО БУКВА – АЗБУКА“

На 24-ти Мај – Денот на сесловенските учители и просветители светите браќа Кирил и Методиј, во Домот на пратеници беше промовирана инклузивната сликовница „Буква по буква – АЗБУКА“ од авторката…

Гостување на претседателот на НССРСМ во емисијата „Магазин“

Претседателот на Националниот сојуз на слепи на Република Северна Македонија на 30.04.2021 беше гостин во емисијата „Магазин“ на Телевизија Сител, каде што зборуваше за спортовите што ги спортуваат лицата со…